Geschiedenis van Horckerhof

 

Horckerhof nu

 

 

Theaterhoeve Horckerhof in Baexem: en karakteristieke 100 jaar oude langgevelboerderij, ingericht als sfeervol theater, geschikt voor veel producties. In tijden van rigoureuze bezuinigingen op cultuurgebied, is de theaterboerderij een schaars lichtpunt en een ware verademing. Tegen een vriendelijke entreeprijs wordt keer op keer kwaliteit geboden voor jong en oud. Gerenommeerde artiesten vinden het heerlijk om in deze intieme sfeer op te treden. Of het nu gaat om een concert, cabaret, dans, of toneelvoorstelling, in Theaterhoeve Horckerhof  kan het allemaal.

 

Daarnaast biedt de boerderij de mogelijkheid om er meerdere dagen achtereen te verblijven met een groep van maximaal 30 personen. De boerderij is  volledig ingericht als groepsaccommodatie. Speciaal voor groepen die gericht zijn op ontplooiing van hun talenten op muzikaal en theater gebied of het ontdekken van hun mogelijkheden … is de theaterboerderij een ideale, inspirerende plek om te repeteren en te groeien.

 

Het hele jaar door zijn er kleine exposities te zien van verscheidene kunstenaars.

 

 

 

Horckerhof toen

 

 

De boerderij is gebouwd in 1914 door grootvader Karel Boonen. Voor het kleinschalig gemengd bedrijf van toen was het een zeer doelmatig gebouw. De landbouw heeft zich echter in de loop der jaren sterk ontwikkeld waardoor meerdere verbouwingen noodzakelijk waren. Vanaf het erf is aan de langgevel de ontwikkeling van de voorbije jaren duidelijk af te lezen.

 

Horckerhof is een langgevelboerderij: dit boerderijtype komt voornamelijk voor in noord en midden Limburg. Het kenmerk van een langgevelboerderij is dat de woning, de stal en de schuur onder hetzelfde dak zijn gebouwd. Horckerhof is een variant van dit type omdat de woning 90 graden gedraaid staat.

Toen in 1939 aan de overzijde van het erf een aparte schuur werd gebouwd kwam er ruimte vrij om het stalgedeelte te vergroten. De oorspronkelijke koeienstal werd vergroot en er kwam een paardenstal en een veulenstal in.

 

In 1963 - de paarden waren inmiddels vervangen door de tractor - werd het in zijn geheel een rundveestal.

Toen 10 jaar later de melkbussen werden vervangen door de melktank betekende dat het einde van de melkveehouderij. Aan de overzijde van het pad was intussen al een pluimveebedrijf gebouwd en in die richting werd verder gespecialiseerd.

 

Op 4 juli 1994 werd de omgeving getroffen door een hagelstorm. De daken van de boerderij, de schuur en het pluimveebedrijf waren zo ernstig beschadigd dat vernieuwing noodzakelijk bleek. Voor ons een moment van bezinning: hoe verder met bedrijf en de gebouwen? We besloten de daken van de boerderij, de stallen en de schuur te vernieuwen en het pluimveebedrijf in zijn geheel te slopen. Toen ontstond er een nieuw dilemma want: wat te doen met de leegstaande koeienstallen.? We besloten uiteindelijk om een grondige renovatie door te voeren en te gaan zoeken naar een nuttige functie voor de stallen.

 

Bij die renovatie hebben we zo veel mogelijk rekening gehouden met het karakter van de boerderij. We vinden het jammer dat zoveel karakteristieke boerderijen verloren gaan.

 

Onderhoud is duur en afbraak lijkt dan het beste alternatief. Toch hebben wij daar niet voor gekozen. We hechten eraan om ons erfgoed in stand te houden.

Om dit ook in de toekomst te kunnen blijven doen is de locatie  te huur voor culturele en sociaal-culturele activiteiten.

 

Karel - Mea Boonen.